Fortigate Hotspot Ayarları

Fortigate cihazınız üzerinde Omaspot Hotspot modülünü kullanmak için Hotspot Portal ve Fortigate arayüzünden yapılması gereken ayarlar bulunmaktadır.


1- Omaspot Ayarları

Omaspot anasayfasında yer alan Hotspot Portal' a giriş yapınız.


Şablon Oluşturma

Sol menüde bulunan Tasarım Yönetimi bölümünden Yeni Şablon butonuna tıklayarak Hotspot sayfanızı özelleştiriniz. Bu konuda detaylı bilgi için Şablon Oluşturma dokümanını inceleyebilirsiniz.

Responsive image

Cihaz Ekleme

Hotspot modülünü kullanmak için Fortigate cihazını portala eklemeniz gerekmektedir. Sol tarafta bulunan menüden Envanter Yönetimi menüsünü seçiniz. Daha sonra sayfanın sağ tarafında bulunan Kontrolör Ekle butonuna basınız. Gelen ekranda cihaz markasını Fortigate olarak seçip ileri butonuna basınız.

Responsive image

Kontrolör Ayarları

Bu adımda Fortigate cihazınızın bilgileri girilecektir. Sizden istenilen bilgileri aşağıdaki açıklamalardan faydalanarak doldurabilirsiniz.

  • Şablon Adı: Daha önceden Hotspot ekranı için oluşturmuş olduğunuz şablonu seçiniz.
  • Fortigate Seri Numarası: Fortigate cihazınızın seri numarasını giriniz.
  • Misafir Grup Adı: Hotpsot ekranında doğrulama yapan kullanıcıları bir grup altında toplamak için Fortigate üzerinde Guest tipinde bir grup oluşturmak gerekmektedir. Bunun için; User&Autjentication > User Group sayfasında bulunan Create New butonuna basınız ve aşağıdaki görseldeki gibi bir Guest Group oluşturunuz.

    Responsive image

  • Misafir Oturum Süresi: Kullancı, bu değer kadar hareketsiz kaldığında oturumu düşürülür. (Boşta kalma süresi) Bu süre Fortigate tarafında en fazla 1440 dakika olarak tanımlanabilmektedir.
  • VDOM Adı: VDOM yapısı kullanmıyorsanız bu alan zorunlu değildir, varsayılan olarak "root" değerini belirleyebilirsiniz.
  • Firewall Wan Adresi: Fortigate cihazınız ile iletişim kurabilmemiz için, Fortigate üzerinde dışarıdan içeri WAN bağlantısına izin vermeniz gerekmektedir.
    Not: Bağlantıyı güvenli hale getirmek için, gelen istekleri http://auth.omaspot.com domain'i için kısıtlamanız yeterlidir.
  • Kullancıı Adı: Fortigate arayüz kullanıcı adınız.
  • Şifre: Fortigate arayüz şifreniz.
  • Bağlantıyı Test Et butonuna basarak Wan erişiminizi test ediniz.
İleri butonuna basarak 3. adıma geçiniz.

Responsive image

Yetkilendirme

Yetkili kullanıcıyı seçip işlemi tamamlayınız.
Not: Yetkili kullanıcılar varsayılan olarak seçilir. Kullanıcılarınızın yetkilerini değiştirmek için; Ayarlar > Alt Kullanıcı Yönetimi sayfasına gidebilirsiniz.


Cihaz Ekleme İşleminin Tamamlanması

Yetkilendirme ayarlarından sonra Kaydet butonuna basınız. Daha sonra listelenmiş bir şekilde cihazlarınızı görebilirsiniz.

Cihaz ile ilgili ayarları değiştirmek isterseniz kayıt satırının en sağında bulunan Edit Details butonuna basarak düzenleme yapabilirsiniz.

Responsive image

2- Fortigate Ayarları

Omaspot arayüzündeki ayarları tamamladıktan sonra Fortigate Firewall cihazınızın arayüzüne giriş yaparak aşağıdaki adımları izleyiniz.


Hotspot Interface Ayarları

Fortigate arayüzünde yapılması gereken ilk adım Hotspot için ayırmış olduğunuz VLAN yada Interface'in External Captive Portal özelliğinin aktif edilmesi gerekmektedir. Bunun için Network > Interface adımlarını izleyiniz ve aşağıdaki görsele göre düzenleme yapınız.
Önemli Not: Authentication Portal bölümüne yapıştırılacak olan Portal doğrulama linki aşağıdaki gibidir. Fortigate_Seri_Numarası yazan kısmı Fortigate cihazınızın seri numarası ile değiştirip linki kopyalayabilirsiniz.


http://auth.omaspot.com/Hotspot/Auth?fgsn=Fortigate_Seri_Numarası

Responsive image

Hotspot İnternet Erişim Kuralı

Bu adıma kadar olan ayarlardan sonra Hotspot kullanıcılarının internet çıkışları için bir kural yazılması gerekmektedir. Aşağıdaki örnek görseli inceleyerek gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Responsive image

Bu adımdan sonra Omaspot Hotspot entegrasyonu tamamlanmıştır. Hotspot ağına bağlanıp kullanıma başlayabilirsiniz.

Responsive image

Omaspot Hotspot Ayarları Fortigate Hotspot